Menu
Your Cart

Boraks Dekahidrat

Boraks Dekahidrat


Boraks Nedir? Boraks Nasıl Kullanılır?


Boraks (sodyum borat) toprakta, suda ve bitkilerde doğal olarak bulunan bir mineraldir. Bor elementinin kimyasal bir bileşiği olan Boraks, Sodyum, Bor, oksijen ve sudan oluşmaktadır. Boraks suda kolayca eriyebilen kristal yapıda bir maddedir. Ülkemizde bol miktarda bulunmakta ve üretilmektedir. Eski yıllarda Arenaların zeminine bor serilerek atların tabanlarında oluşan yaralarına kullanılmıştır. Ayrıca Bor madenlerinin çıkarılması sırasında bor kristalleri arasında oluşan macunumsu bir malzeme ciltte oluşan mantar rahatsızlıklarının iyileşmesinde de çare olmuştur. Ev hijyeni, temizlik, cilt sağlığı gibi birçok alanda faydası olan bir mineraldir.


Evde Boraks Kullanımı


Çamaşır yıkamada, banyo ve lavaboların temizliğinde, Toksite (zehir etkisi) özelliği nedeniyle böceklerin ve zararlı bitkilerin yok edilmesinde, Sularda bakteri ve çeşitli parazit bitkilerin büyümesini önlemede, 


Bor eksiği olan topraklara ilave edilerek bitkilerin gelişimi için gübre olarak, Kereste ve ham derilerin bakteri, mantar ve böceklerden korunmasında kullanılır.


Boraks Nasıl Kullanılır?


Çamaşırda Boraks Kullanımı


Çamaşır yıkamada boraks tek başına yeterli değildir. Bu sebeple leke ve kirlerde deterjan güçlendirici olarak ya da sert suyu yumuşatmak amacıyla kullanmak gerekir. Borun çamaşırlarda daha etkili kullanımı için içinde ağartıcı madde olan Hidrojen Peroksit bazlı bor ürünü olan Sodyum Perborat içeren deterjanlar kullanılmalıdır. Günümüzde deterjanlar suyu yumuşatma, beyazlatma, kirin çıkarılması ve kokuları giderici formüllere sahip olduğu için deterjanınızı daha etkili hale getirmek için ½ ölçek su bardağı boraksı ilave etmekte hiçbir sakınca yoktur. Boraks, suyun yumuşatılmasına, kirin çıkarılmasına ve kokuların giderilmesine yardımcı olacaktır. Çamaşır lekelerinin çıkarılmasında ise; yıkamadan önce ön işlem olarak 1 çorba kaşığı boraksı 2 çorba kaşığı su ile karıştırıp karışımı lekenin üzerine yayın 30 dakika bekletin sonra fırçalayın ve her zamanki gibi yıkayın.


Banyo Ve Lavabo Temizliğinde


Bir sünger veya nemli bez üzerine biraz boraks serpin, banyo ve lavabolarınızı silin. İşiniz bittiğinde silinen tüm yüzeyleri su ile iyice durulayın.


Klozetlerde Boraks Kullanımı


Bir 1 fincan boraksı klozete dökün ve karıştırın. Birkaç saat bekletin sonra bir fırça ile fırçalayın klozetiniz pırıl pırıl olacaktır.


Zemin Temizliğinde Boraks Kullanımı


¼ su bardağı boraks ve ½ fincan sirkeyi bir kovaya koyun sonra sıcak su ile doldurun. Üzerine az miktarda bulaşık deterjanı ilave edip iyice karıştırın. Hazırlanan karışımla zeminleri paspaslayın. Boraks zeminlerdeki inatçı lekeleri temizleyecektir.


Halı Lekelerinde


Halıda oluşmuş lekeleri temizlemek için 1 su bardağı boraksı 2 su bardağı su ile karıştırıp halıyı sünger yardımıyla silin. Halıdaki kötü kokuların giderilmesinde de oldukça etkili bir yöntemdir.


Tencere ve Çaydanlık Temizliği


Tencere ve çaydanlıklarınızdan çıkmayan lekelerin üzerine 1 tatlı kaşığı boraksı 1 çay kaşığı limon suyu ile macun kıvamına getirin. Hazırladığınız macunu bir sünger veya bez yardımıyla lekeli yüzeye sürüp, lekeyi ovun. Sonra su ile iyice durulayın.


Pas Temizliğinde Boraks Kullanımı


Metalden pası gidermek için kullanabilirsiniz. 1 bardak boraks ile 2 fincan ılık su ve 1 çorba kaşığı limon suyu karışımı pas üzerinde harikalar yaratır. Paslanmış eski tencere ve tavalarınızın paslı kısımlarına macun kıvamı gibi görünen karışımı sürüp yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz. Sonra bir fırça yardımı ile paslı kısmı fırçalayın. Bunun için sert diş fırçası kullanabilirsiniz. Son olarak da su ile durulayın.


Çöp Kovalarında


Çöp kovanızın altına biraz toz boraks serpin. Boraks böcekleri uzak tutacaktır. Aynı zamanda çöp kovalarında oluşan kötü kokuları da engelleyecektir.


Karınca, Hamam Böcekleri ve Farelerden Kurtulma


Boraks ve şekeri eşit miktarda karıştırın, karınca ve hamam böceği gördüğünüz her yere serpin. Karıncalar tatlı şeylerin bulunabileceği yere giderler. Ev yapımı bu tuzakla onlardan kurtulabilirsiniz. Fareler için de boraks kullanabilirsiniz. Fareler genellikle daha güvenli olduğu için duvar kenarlarından yürürler. Buralara boraks serperek fareleri olabildiğince uzak tutabilirsiniz.


Yabani Otların Temizlenmesinde


Yarım fincan Boraks 3 litre suyla karıştırıldığında hazırlanan karışım istenmeyen otlara zehir etkisi yapar. Bu karışımı yabani otların tabanına uygulayabilirsiniz. Bahçede bu işlemi yaparken çok dikkatli olmak gerekir. Yabani otların yanında diğer bitki türlerini de yok edebilirsiniz. Rüzgarlı ve yağmurlu zamanlarda bu işlemi yapmayınız.


Bitkileri Gübreleme


Boraksın fazlası bitkileri yok etse de azı toprağın verimini artırır. Bitkilerin çiçeklenmesi, çiçek kalitesi ve çiçek sayısını artırmanın yanı sıra polen oluşumunda etkili bir bitki besin elementidir.


Boraks ile Slime Yapımı


Slime yapımı için ilk olarak 1 yemek kaşığı boraksı 1 su bardağı ılık suyun içerisine döküp boraks tozu tamamen eriyene kadar karıştırılması gerekiyor. Karıştırma işleminin ardından bir kavanoza yarım su bardağı tutkal (su bazlı okul tutkalı) kontrollü dökerek ılık su ile karıştırılır. Bu işlemin ardından sulu bir yapışkan elde edilir. Eğer istenilirse hazırlanan tutkallı suya gıda boyası veya sim gibi süsler eklenebilir. Ardından geniş bir kapta hazırlanan boraks karışımıyla tutkal karışımını birleştirmek ve iyice karıştırmak gerekiyor. Hazırladığınız slime kaba yapışmaz hale geldiğinde olmuş demektir. Karıştırma işleminin ardından 30 dakika sonra slime hazır ve kullanılabilir hale gelecektir. Eğer hazırladığınız slime çok katı olduysa ve istediğiniz gibi şekillenmiyorsa biraz daha ılık su, hazırladığınız slime sıvı olduysa karışımınıza biraz daha boraks ekleyip karıştırabilirsiniz. Slime.in daha iyi netice verebilmesi için bir gün plastik kaplarda bekletildikten sonra kullanılmalıdır. İlk başta pürtüklü ya da yumrulu görünebilir. Böyle olduğunda kıvamı tutturamadığınızı düşünüp karışımı bozmayın. Oyun sırasında istenilen kıvama gelecektir.


DİKKAT: Boraksı saklarken çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamalısınız. Boraks ve boraksla hazırlanan karışımlar kesinlikle ağza alınmamalı, çiğnenmemeli ve yutulmamalıdır.

0,00TL
Vergiler Hariç: 0,00TL
Etiketler: boraks, dekahidrat, gübreler